Introductie

Accommodatie »

Reserveren / Prijzen

Arrangementen

Activiteiten »

Omgeving »

Routebeschrijving

Gastenboek

Links

 


Ja, hou mij op de hoogte van het laatste nieuws over El Aguila Libre en al jullie mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Mijn e-mail-adres is:

De Omgeving

El Aguila Libre staat in een omgeving die je met recht spectaculair mag noemen. Alfarnatejo, het op één na hoogste dorp van de hele provincie, wordt omringd door een van de meest bijzondere landschappen van Andalusië. Behalve olijfboomgaarden en glooiende heuvels vind je hier ook een reeks van negen imposante bergkloven, tajos in het Spaans, waaronder die van Fraile, Gomer en Doña Ana.

Temidden van deze rotsen ontspringt de rivier de Sabar, vlakbij de bron Fuente del Conejo. Je kunt hier ook Fenicische graven vinden en de resten van een Romeinse villa uit de 2e eeuw voor Christus en de ruïne van een Moors kasteel. Dit is een dunbevolkt gebied, waar je rond kunt zwerven zonder een sterveling tegen te komen, behalve dan af en toe een herder met een grote kudde geiten.

Van de drie genoemde kloven is de Gomer het indrukwekkendst. Hier ontspringt de rivier de Gordo, waaraan het dorp Riogordo zijn naam te danken heeft. Net zo spectaculair zijn de bergtoppen rond Alfarnatejo, die met hun grillige vormen en pieken tot 1.600 meter boven de zeespiegel de omgeving de bijnaam Pyreneeën van het Zuiden hebben opgeleverd.

 

 

Je zou het bijna vergeten, maar temidden van deze overweldigende natuur ligt in alle rust en stilte het dorp Alfarnatejo zelf, met zijn karakteristieke witgekalkte huizen. Met slechts 388 inwoners, de Alfarnatejones, is het een van de kleinste dorpen van de provincie, en nog helemaal Spaans. Volgens de census van 2002 wonen er vier immigranten, waaronder wijzelf.

De geschiedenis van het dorp lijkt te zijn begonnen met slechts een Moorse boerderij die, te oordelen aan de restanten die hier ontdekt zijn, niet veel meer dan een wachttoren geweest kan zijn. Hij werd door sommigen Castillo de Sabar genoemd, omdat hij veiligheid bood en een gemakkelijke controle over het gebied.

©2004 - El Aguila Libre